Nyheter

Spara energi: Vrid ner termostaten på elementen och golvvärmen

Varmt i lägenheten? Börja inte med att öppna fönstret. Vrid ner termostaten på elementen i rummet först. Så kan vi hjälpas åt att spara energi.

Solen skiner men det är ändå kyligt ute på grund av blåsten denna försommar. Då kan det kännas för varmt i lägenheten. Men öppnar man då fönstret kan termostaten tolka det som att det blivit kallt och dra igång värme i elementet. 

Steg 1 är därför att vrida ner termostaten så långt det går. Steg 2 är att öppna luckorna bakom de breda elementen för att släppa in luft utifrån. Steg 3: Öppna fönster för att släppa in ännu mer svalka.

På det här sättet kan vi slippa onödig energiförbrukning, både av el och fjärrvärme. Så länge utetemperaturen ligger under 16 grader värms vattnet i elementen både av fjärrvärme och luftvärmepumpen som går på el.

Det är också klokt att vrida termostaterna fram och tillbaka, att "motionera" dem, för att ventilen innanför inte ska låsa sig.

Vrid även gärna ner och "motionera" termostaten till golvvärmen.

Så kan vi hjälpas åt att sänka energikostnaderna för föreningen även när vi reser bort på semester.

Och när man lämnar lägenheten några dagar är det klokt att skruva igen kranen till diskmaskinen. Det är trist med vattenskador.