Nyheter

Ett yxhugg släckte BRF Sjöstaden

En man med yxa lyckades släcka stora delar av östra Södermalm i natt. Vår förening har aldrig tidigare drabbats av ett så långt strömavbrott, och det ställde till med kaos på flera håll.

Ellevio berättar för oss att mannen lyckades hugga av två elkablar, varav en var strömförande. Han greps av polisen.

Han lyckades åstadkomma ett ovanligt elavbrott och därför dröjde det extra länge innan strömmen kom tillbaka. Det var avbrott mellan 00.20 och 04.19. Totalt drabbades 1 863 kunder, enligt Ellevio. Kartan visar var elavbrottet slog till.

I vår förening hann en hel del hända:

+ Huvudklockan i Undercentralen, som styr tvättstugor, belysningen i trapphus, garage och på gården, lade av och återstartade inte när elen kom tillbaka. 

+ Tvättmaskiner och torktumlare gick inte att använda.

+ Datorn på expeditionen lade av och därmed gick det inte att boka lokaler på nätet.

+ Gästerna som skulle övernatta i Musslan kom inte in när taggen inte fungerade under elavbrotten.

+ Två rökluckor på taken ovanför 71:an och 79:an öppnades - batterierna som ska fungera som backup upp till sex timmar, och som kollades upp av brandskyddsföretaget för två månader sedan, höll inte.

Turligt nog var bland annat en av civilingenjörerna i styrelsen hemma, och Henrik Hjalmarsson lyckades få igång huvudklockan och göra om alla inställningar som vi haft sedan 1997.

Nu väntar vi på att Fastighetsjouren ska komma och stänga rökluckorna innan regnet kommer (Regnet hann före, och lade till golv- och trapptorkning på dagens lista).

Sedan finns det många lärdomar att dra av denna spännande natt.