Nyheter

Så slipper du fler besök av stamspolarna - No, No i avloppet: Hår, tandkräm, mjöl, fett

Interspols stamspolare har inte bara gått runt och rensat avloppen i våra lägenheter. De har också gett oss tips om vad vi ska göra för att slippa se dem så ofta framöver. 

Det var en del oväntade varningar om vad som kan ställa till med stopp i avloppen: No, No till mjöl i köksvasken! No, no till hår i toan! No, no till tandkräm i handfatet!

Här har vi plockat ihop några varningar och tips från Interspol och andra spolfirmor:

BADRUMET

Hårstrån kan fastna i ojämna skarvar i platsrören. Långa hårstrån kan ansamla sig i väldigt långa och tjocka "svansar".

Det är nästan oundvikligt att lite hår följer med ner i tvättställ och golvbrunn i duschen. Ibland fastnar merparten i själva brunnen. Det kan lukta lite surt från golvbrunnen när det finns en ansamling av hår där. 

Tandkräm i överflöd kan på samma sätt torka och stocka igen avloppet i handfatet. 

Tips: I duschens eller badkarets golvbrunn kan du lägga in ett utbytbart golvbrunnsfilter. Det finns flera olika modeller och kan också kallas rensstopp, men de är oftast någon form av nät eller filter som läggs direkt i golvbrunnen och samlar upp det mesta innan det hamnar i golvbrunnens vattenlås. Dessa går sedan enkelt att ta upp och torka rent och sedan återanvändas.

Hårstrån, kattsand och andra rester kan torkas upp med en bit papper, som slängs i en skräppåse i badrummet, inte i toan.

 

I toalettavloppet orsakas de vanligaste stoppen av tamponger, bindor, tops, bomullstussar, hushållspapper och våtservetter. De löses inte upp, inte ens efter veckor i vatten, utan riskerar att fastna i rören, svälla och torka fast. Med dagens snålspolande toaletter är de som gjorda för att orsaka stopp.

En ständigt återkommande klassiker är ihoptorkat papper. Det sista man kanske gör när man ska iväg på semester är att besöka toaletten en sista gång. Man gör sina behov, spolar och sen åker man. Det som händer är att papper mm blir liggande i ledningarna. Vid hemkomsten ligger det där som en ganska effektiv fördämning. 

Tips: I toaletten ska det bara spolas ner toalettpapper och sådant som kommer från din kropp.

 

KÖKET

I köksavlopp blir det ofta stopp som orsakas av fett och andra matrester. Man sköljer av till exempel tallrikar, ugnsformar och till och med stekpannan. Sakta men säkert ökar beläggningen tills hela röret är igentäppt. Dessutom hårdnar det successivt. Flera år gammalt fett blir väldigt hårt. Torka av tallrikar och stekpannor med hushållspapper innan du diskar, oavsett om det är handdisk eller diskmaskin.

Mjöl som hamnar i avloppet kan lätt växa till en stor klump tillsammans med vatten, som sedan torkar och skapar en propp.

Tips: Det finns få saker som löser fett så bra som vanligt handdiskmedel. Genom att spola rören själv med varmvatten och diskmedel kan du hjälpa till att hålla rören fria från fett. Bästa tekniken för detta är att hälla ner några matskedar diskmedel i den ena vasken och spola hett vatten i den andra under cirka en minut. Detta gör man för att diskmedlet ska sjunka ner i röret respektive för att röret ska värmas upp. Därefter flyttar du kranen över till den vask där du har diskmedlet och spolar 4-5 minuter. På så sätt slipper du att diskmedlet löddrar.