Nyheter

En liten tejpbit kan avvärja brandrisk

Gamla batterier i en burk kan bli en brandfälla, varnar Räddningstjänsten i Boden. Varningen uppmärksammas i Dagens Nyheter i dag, tillsammans med tipset att sätta en liten tejpbit i ändarna på batteriet och på så sätt undvika brandrisken.

Räddningstjänsten i Boden skriver på sin Facebooksida:

Samlar du dina gamla batterier i en burk hemma? Då vill vi att du läser detta inlägg!
I går var vi och undersökte ett brandtillbud på en verksamhet här i stan. I en glasburk där man samlade gamla batterier så hade det blivit kortslutning mellan några batterier, vilket lett till värmeutveckling och att några heta batterier "hoppat ut" ur burken och börjat antända brännbart material i närheten. Turligt nog så hade det slocknat av sig själv, så resultatet blev bara några brännmärken.

Vi tog med några uttjänta batterier från burken och gjorde ett litet test på brandstationen. Vi satte ett knappcellsbatteri (de som ser ut som ett mynt) på ett 9-voltsbatteri och kontrollerade förloppet med en värmekamera. Efter bara några minuter så var batteriet så varmt att det inte gick att ta i och efter tio minuter så uppmätte vi en temperatur på över 120 grader i toppen på batteriet.

Vid vårt test så stod batterierna fritt, men hade detta skett i t.ex. en burk där värmen inte leds bort så hade temperaturen sannolikt blivit ännu högre.

Tänk på detta när du ska ta hand om dina gamla batterier. Gå med dom till återvinningen så snart som möjligt och samla dom aldrig i en burk eller motsvarande som är av brännbart material. Använd gärna en plåtlåda med lock och ställ den helst utomhus.

Här länken till Räddningstjänstens Facebooksida: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1682737935106242&id=195210853858965

Och här länken till DN:s artikel:

https://www.dn.se/nyheter/sverige/raddningstjanst-varnar-gamla-batterier-i-burk-kan-bli-brandfalla/