Nyheter

Varmt i lägenheten? Börja inte med att öppna fönstret. Vrid ner termostaten på elementen i rummet först. Så kan vi hjälpas åt att spara energi.

Solen skiner men det är ändå kyligt ute på grund av blåsten denna försommar. Då kan det kännas för varmt i lägenheten. Men öppnar man då fönstret kan termostaten tolka det som att det blivit kallt och dra igång värme i elementet. 

Steg 1 är därför att vrida ner termostaten så långt det går. Steg 2 är att öppna luckorna bakom de breda elementen för att släppa in luft utifrån. Steg 3: Öppna fönster för att släppa in ännu mer svalka.

På det här sättet kan vi slippa onödig energiförbrukning, både av el och fjärrvärme. Så länge utetemperaturen ligger under 16 grader värms vattnet i elementen både av fjärrvärme och luftvärmepumpen som går på el.

Det är också klokt att vrida termostaterna fram och tillbaka, att "motionera" dem, för att ventilen innanför inte ska låsa sig.

Vrid även gärna ner och "motionera" termostaten till golvvärmen.

Så kan vi hjälpas åt att sänka energikostnaderna för föreningen även när vi reser bort på semester.

Och när man lämnar lägenheten några dagar är det klokt att skruva igen kranen till diskmaskinen. Det är trist med vattenskador.

Det har gått 25 år sedan medlemmarna valde den första styrelsen i vår förening. Den 19 maj är det dags igen. Vi möts för årsstämma i Världsbiblioteket i Solidaritetshuset på andra sidan Tegelviksgatan, och firar tillsammans efteråt.

Årsmöteshandlingarna har i dagarna delats ut i postfacken. Där finns utöver årsredovisning, revisionsberättelse och valberedningens förslag också snygga grafer över föreningens ekonomiska utveckling sedan 1997 med avgifter, lån, amorteringar, räntor och kostnader. Plus en prognos för ekonomin de kommande åren.

Det är extra viktigt i år att alla tar med sig dem till stämman eftersom det inte finns några möjligheter att visa PowerPoint-bilder i Solidaritetshuset.

Världen står vid en historisk vändpunkt i dessa dagar och det påverkar även BRF Sjöstaden.

+ Ingen vet till exempel hur räntorna på våra lån kommer att förändras. I prognosen räknar vi med en 40-procentig ökning från 0,71 till 1 procent de närmaste åren.

+ Vi vet inte heller om det blir ett nytt akut läge där många flyktingar söker sig till Sverige. Några medlemmar har föreslagit att övernattningslägenheten Musslan då ska kunna erbjudas som tillfällig bostad. Det krävs ett stämmobeslut för att göra det. Styrelsen har skrivit en motion om detta som finns i årsmöteshandlingarna.

Efter stämman firar vi 25-årsjubiléet med en italiensk buffé, inklusive efterrätt. Och till skillnad från den tidigare möteslokalen Pumpan finns det inga krav på när vi måste gå hem!

Ingång på gården Tegelviksgatan 40. Registrering från kl 18. Stämman öppnas kl 18.30.

Alla fordon och alla grejer måste vara ute ur garaget kl 7.30 – 15.30 på tisdag för att Städpoolen ska komma åt att göra rent i garaget.

På tisdagsmorgnar finns det gått om plats att parkera på gatorna i kvarteret

Minst åtta bildäck och registreringsskyltarna på en bil fick tjuvarna med sig från garaget i natt.

Tjuvarna tycks ha tagit sig in i garaget genom att följa efter någon medlem som körde in utan att kolla om någon följde efter. Det finns ingen åverkan på garageporten enligt Una Portar som undersökte porten under torsdagen.

Det var sedan lätt för tjuvarna att ta sig ut. De öppnade garageporten med den manuella öppnaren.

Una Portar har nu satt ett hänglås på den manuella öppnaren och lagt koden i elskåpet till porten för att försvåra för tjuvar att ta sig ut.

Om vi vill göra det svårare för tjuvar att ta sig in i garaget måste vi alla hjälpas åt och vänta tills porten stängts innan vi kör ner i garaget eller bort från garaget. Om man kör ner utan att vänta på att garageporten gått igen helt och hållet kan vem som helst köra fram mot porten så öppnas den igen.

Möjligheten att öppna manuellt behövs vid elavbrott för att kunna ta sig ut med bilen ur garaget. Nu krävs det fastighetsnyckel, som endast styrelsen har tillgång till, för att ta sig in i elskåpet och få tag på koden. Styrelsen får diskutera hur de medlemmar som har garageplats ska få information om koden.

Tjuvarna tyckte uppenbarligen att de hade god tid på sig. De lyfte en bil med domkraft och plockade av hjulen, och sedan sänkte de ner den på ett par däck som låg hos en annan medlem längre in i garaget.

De tog med sig däcken från en annan bil som låg lösa i garaget. De skruvade av båda registreringsskyltarna på en tredje bil.

Inbrottet är polisanmält av föreningen. Och stölden av registreringsskyltarna är polisanmäld av den medlem som drabbats.